Gå til hovedindhold

Om Sønderborg

Billede
Sønderborg By

Den 14., 15. og 16. juni 2024 er der atter strikkefestival i Sønderborg.

Standene holder åbent lørdag den 15. og søndag den 16. juni, men der er mulighed for at deltage i tyvstartsaktiviteter (workshops og foredrag) allerede fredag den 14. juni.

Hold øje med Facebook og Instagram hvor der løbende vil komme informationer.

Garn og Sønderborg hører sammen

I mange år var det lysende røde garnnøgle med de grønne strikkepinde vartegnet i Sønderborg. Garnnøglet sad i toppen af skorstenen på Kamgarnspinderiet i Hilmar Finsens Gade, hvor det lyste i mørket fra den 19. december 1948 og indtil skorstenen blev væltet den 29. januar 1983.

Det Danske Kamgarnspinderi blev etableret i 1921. Efterhånden fik fabrikken omkring 300 ansatte og var i en årrække landsdelens største virksomhed*. Produktionen var delt i to – henholdsvis maskingarn til tekstilindustrien og garn til håndstrikning.

Fabrikken blev grundlagt af Hr. Bremer, som dog solgte det til et aktieselskab for selv at etablere Hjertegarn i Odense. Hovedaktionær i aktieselskabet var Hr. Rhodius. Men spinderiets ansigt udadtil blev i årtier den hollandske bankmand og revisor, E. van Toornburg, som kom til i 1930 for at rette op på drift og økonomi.

Det lykkedes meget godt, og fabrikken blev udvidet fire gange mellem 1937 og 1952 med bl.a. rågarnlager og spoleri. Medarbejderskaren voksede, og de havde det godt*. van Toornburgs motto var, at ”når det går godt for firmaet, skal det også gå medarbejderne godt”.

Sønderborg Garn var i årtier kendt for kvalitet. Der var store kunder i Herning- og Ikast-områderne, hvor store tøjproducenter havde hjemme. Til private havde virksomheden en omfattende aktivitet med udgivelse af strikopskrifter.

I 1970 blev virksomheden af Hr. Rhodius’ arvinger solgt til Konsul Meyer, en udlandsdansker med bopæl i Monaco. Han afskedigede straks efter overtagelsen en stor del af medarbejderne, og en virksomhedens deroute begyndte. Der blev gjort store anstrengelser for at bevare ”Sønderborgs stolthed”, bl.a. forsøgte man i 1977 at fusionere med Odense Garn, men det lykkedes ikke, og da konjunkturerne samtidig var imod, lukkede Kamgarnspinderiet i Sønderborg i 1978.

* Jf. fortælling dateret 26. maj 1986 af Karl Kroll, spinderileder  

Sønderborg

Sønderborg er den største by i Sønderjylland.

Når du kommer til Strikkefestival i Sønderborg, arrangeret af foreningen Garn uden Grænser, kan du sagtens tage din familie med.

Uanset om du vælger at ankomme til Sønderborg vandrende af Gendarmstien, cyklende forbi Dybbøl Mølle, sejlende til byens restauranter og caféer, eller du tager flyet, toget, bussen eller bilen, er det tydeligt, at naturen lægger op til mange forskellige aktiviteter. Sejlads, vandring, cykleture er oplagte muligheder både langs vandet eller i skovområderne, ligesom der er skønne bademuligheder. 

Der er også god mulighed for at besøge museer - fx Sønderborg Slot, Historiecenteret Dybbøl Banke, Augustiana Kunstpark & Kunsthal eller Deutsches Museum Nordschleswig.

Foretrækker du at sætte dig på en bænk, en café eller en restaurant i centrum med strikketøjet i hånden, er det også i gåafstand fra alle de aktiviteter, som Garn uden Grænser har planlagt. Sønderborg har masser af skønne butikker, så der er mange muligheder for at planlægge weekend med afvekslende aktiviteter. 

Parkering

Der er gode parkeringsmuligheder i Sønderborg, men fordi alle aktiviteter ligger i gåafstand fra hinanden, kan du også sagtens tage strikkepindene med i toget, gå over Christian X's bro og deltage i Workshops, gå til foredrag og se på stande.

Turistkontoret

Du finder turistkontoret på gågaden, Perlegade 50

Turistkontoret

Find yderligere informationer om, hvad der sker i Sønderborg her:

VisitSønderborg